Alle nettsider som eies av offentlige og private virksomheter, lag og organisasjoner i Norge, skal være universelt utformet. Men hva innebærer egentlig det?
Alle nettsider skal oppfylle et minimum av krav etter WCAG-standarden
WCAG-standarden består av en rekke retningslinjer for hvordan man kan gjøre digitale løsninger mer tilgjengelige. Retningslinjene i WCAG-standarden er delt inn i tre ulike nivåer. Nivåene sier noe om grad av tilgjengelighet, hvor høyeste nivå betyr høyest grad av tilgjengelighet. Ikke alle retningslinjer i WCAG-standarden er et krav, men de fleste på første og andre nivå er det. Du finner en oversikt over gjeldende regelverk og krav på UU-tilsynet sin nettside.
Hvordan kan jeg vite om nettsiden min følger kravene?
For å vite om du følger kravene, må du sette seg inn i regelverket og ta en sjekk av hele nettsiden. Eller du kan overlate det til oss. Vi hjelper flere av våre kunder med nettopp dette - evaluering av nettsiden, retting av feil, samt anbefalinger og råd til veien videre.
Etter en sjekk, er det viktig at man fortsetter å være bevisst universell utforming. På den måten sikrer man at man fortsetter å oppfylle kravene også når man endrer eller legger inn nytt innhold.
Hva skjer hvis nettsiden min ikke oppfyller kravene?
UU-tilsynet fører tilsyn av IKT-løsninger. Dersom nettsiden din ikke følger regelverket, kan du få pålegg om retting innen en gitt frist. Dersom fristen ikke overholdes, risikerer du å få bot. Den største konsekvensen av å ikke oppfylle kravene er imidlertid at nettsiden vil være utilgjengelig for mange brukere. En godt utformet nettside vil dessuten øke brukervennligheten for alle.
Du kan i noen tilfeller søke om midlertidig dispensasjon fra kravene i regelverket. En dispensasjon er likevel kun midlertidig og gir ikke permanent fritak fra kravene. Les mer om hvordan og på hvilket grunnlag du kan søke om dispensasjon på UU-tilsynets nettside.
Hvis du er en virksomhet i offentlig sektor skal du, i tillegg til å oppfylle kravene, ha en tilgjengelighetserklæring
En tilgjengelighetserklæring er en selvevaluering og -deklarasjon på hvorvidt din nettside følger kravene til universell utforming. Når man fyller ut erklæringen, må man systematisk teste nettsiden for alle krav og deklarere hvorvidt nettsiden følger kravene. Erklæringen publiseres så på UU-status, hvor den er synlig for alle. Dersom det er krav nettsiden ikke oppfyller, vil dette tydeliggjøres i den publiserte erklæringen. Mer informasjon om tilgjenglighetserklæringen og hvem som regnes som offentlig virksomhet, kan du lese på UU-tilsynet sin nettside.
Vi hjelper deg med universell utforming
Er du usikker på om nettsiden din oppfyller kravene? Fortvil ikke - vi kan hjelpe deg med:
Evaluering av nettsiden
Anbefale utbedringer
Utbedre feil
Fylle ut tilgjengelighetserklæringen
Comments